Associació de veïns i veïnes del barri de Navas

El barri

El barri 63 de Barcelona, anomenat barri de Navas i també popularment conegut com a barri del Torrent de la Guineu, és un dels barris més recents del districte de Sant Andreu, amb una superfície de 0,42 km² i una població de 22.300 habitants (cens 2021). S’estén per part dels antics territoris del Clot i de la Sagrera, a banda i banda de l’avinguda Meridiana. El centre neuràlgic és la plaça de Ferran Reyes amb l’església parroquial de Sant Joan Bosco, que destaca per l’originalitat de la seva coberta.

El barri clarament repartit en dues parts per l’Avinguda Meridiana, compta amb la Banda Muntanya, situada a la part de sobre de la Meridiana i que arriba fins a l’eix de la plaça de Maragall. Una part constituïda pels carrers que conserven la trama de l’eixample de Cerdà, mentre que l’altra part la forma un conjunt molt popular anomenat Cases del governador. Per sota de l’actual avinguda Meridiana, trobem el que anomenen Banda Mar, amb la plaça d’Islàndia, els Jardins de Maria Soteras Mauri, el carrer dels Bofarull, que creua el barri de banda a banda i que era un dels antics eixos principals de la Sagrera fins al carrer de Mallorca i la Torre del Fang, casa pairal de finals del segle XI.

El nostre barri marcat pel pas del Torrent de la Guineu, eix que permet connectar la zona de muntanya amb la zona de mar, tants anys separades les vies del ferrocarril i després per l’autopista que era l’avinguda Meridiana. El Torrent de la Guineu naixia a la Font del “Cuento” al Guinardó i creuava tot el barri, des de l’actual passatge d’Artemis cap al carrer del Torrent de la Guineu, a la part de sota de l’avinguda Meridiana fins a desembocar a la llacuna del Poblenou.